[Case] Student Energy Race Duwo 2015-2016

Opnieuw beginnen DUWO-studentenhuizen aan de succesvolle Student Energy Race. Deze week is de aftrap van de energiewedstrijd, waarmee de deelnemers forse percentages aan stroom en gas besparen. Voor het eerst doen nu ook studentenhuizen in Den Haag mee. 

Het is de vierde keer dat de Student Energie Race wordt gehouden. Aanvankelijk gebeurde dat alleen in Leidse studentenhuizen. Vorig jaar ging Delft meedoen en nu neemt ook Den Haag deel. De race wordt gehouden tussen de studenten onderling, maar ook tussen de drie steden. De hele wedstrijd loopt gedurende een half jaar. 

DUWO begon in 2012 met de Student Energy Race om studenten beter bewust te maken van de kosten en milieueffecten van het gebruik van gas, elektra en water. In studentenhuizen gaat vaak veel  energie verloren door lopende kranen, open ramen, langdurig douchen, stroom slurpende apparaten enz. De hoge energiekosten drukken bovendien zwaar op de woonlasten van studenten. Met de wedstrijden wil DUWO studenten laten zien dat ze zelf veel invloed kunnen uitoefenen op hun (kosten voor) energieverbruik. Al vanaf de eerste Student Energy Race bleek dat succesvol kon worden bespaard.

Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen de deelnemers een workshop en een pakket met energiebesparende artikelen, zoals ledlampen, een calculator en stekkers met energiemeter. De competitie loopt telkens een half jaar. Elke maand is er een centraal energiethema ( elektrische apparaten, verlichting, verwarming, warm water en koken, wassen en drogen). Per e-mail ontvangen de studentenhuizen doorlopend energietips. Maandelijks zijn kleinere prijzen te winnen en aan het eind is er een hoofdprijs.

EnergyAlert verzorgt met SlimmemeterPortal.nl de software voor het monitoren van de Student Energy Race. We hebben een speciale brand van SlimmemeterPortal.nl ingericht voor DUWO en ook een ranglijst gemaakt zodat de studenten en andere geinteresseerden kunnen zien welk studentenhuis goed presteert. Ook wordt de app gelanceerd voor dit project.